Dobrodošli! V prvem blogu se bomo malce odmaknili iz ustvarjalnih voda ter se podali v svet podjetništva in mojih začetkov v njem. Oziroma bolje rečeno kiksom. Upam, da vas z njimi malce nasmejim in morda komu tudi pomagam.

 

Lekcija 1: »Korak za korakom«

Ime za svojo spletno trgovino sem iskala kar nekaj časa, pomembna odločitev o kateri sem ves čas razmišljala.. po 3 mesecih sem se KONČNO odločila, da bo Stvarca. Naslednji »logičen« korak je izdelava logotipa, in tako sem najela dizajnerja, se z njim dogovarjala, dobila svoj logotip, ga plačala. Vse lepo in prav. No še naslednji »logičen« korak je bil, da se izdela spletna stran IN takrat sem dobila svojo prvo lekcijo – domena z imenom je bila že 2 meseca zakupljena. Prebledela, malce zapaničarila in nadaljevala – na mojo srečo, sem se zmenila za odkup domene, kar me je sicer dražje stalo in seveda veliko dlje trajalo, ampak se je vse uredilo. Nauk zgodbe: čim se spomniš kako bi rad poimenoval svoje podjetje, spletno stran itd. preveri, če je prosta domena!

 

Lekcija 2: »Dej preboli že«

To lekcijo nas je pa kar nekaj mladih podjetnikov izkusilo, zahvale gredo g. Murphyju – ubogi revež, vedno vsega kriv!

Takoj ko odpreš podjetje… beri: s.p. kjer nimaš bolniške…bacili zavohajo tvoj strah in si sigurno bolan v roku 3 tednov! Pustila sem svoje prihodke v lekarni ampak se bacilom nisem kar tako pustila – po enem mesecu sem bila zdrava! Od pretiranega navdušenja nad zdravjem sem tako vneto izdelovala dekoracijo, da se je vnelo tudi moje zapestje – ponovi vajo. Nauk: preboli in pojdi dalje!

 

Lekcija 3 – dejansko pomembna: »Ne zavlačuj no«

NE ZAVLAČUJ! Naredi to kar želiš in delaj vse na temu, da to čimprej uresničiš!

Odpri podjetje, zaženi spletno stran, ustvari FB in Instagram profil itd. … ne čakaj na jutri, na drug teden, mesec …samo naredi! Verjemi, da bodo čez en mesec novi problemi, nove zamisli, novi pomisleki zakaj ne narediš tega, enako bo. Dnevi minevajo res hitro… predvsem ko plačuješ prispevke vsak mesec!

To lekcijo sem sama lepo preizkusila in jo res polagam na srce vsem novim podjetnikom in predvsem sorodnim perfekcionistom…nikoli ne bo popolno že na začetku in lahko v nedogled popravljate in izboljšujete. Ne boj se svetu pokazati svojega dela.

 

Lekcija 4: »Nekaj za spremembo«

Ne boj se sprememb, vseeno pa pazi, kakšne so te spremembe in kako pogoste. Nove zamisli te lahko hitro povlečejo vsaka k sebi in kaj hitro lahko postaneš zmeden, ker je vsega preveč – vsaj na začetku, ko šele začenjaš svoj posel in iščeš svoj »veter« kam te bo ponesel.

Tudi jaz imam milijon idej dnevno kaj vse bi spremenila, ideje o novih projektih itd. in na začetku sem skakala od ene k drugi in nič zares naredila…lepo po vrsti. Spremembe so seveda dobrodošle in ne boj se spreminjati svojih idej ampak v mejah normale.

 

In smo že pri koncu..

Lekcija 5: »Ne kradi mojih idej«

Pogovarjaj se z ljudmi o svojih idejah! Sama sem zadrževala ideje zase, da je slučajno ne bo kdo ukradel! (sej vem da ste jo hoteli! Hec hec, pa vendar sem takrat to res mislila). No ko sem dejansko začela govoriti o svojih zamislih, sem začela prejemati feedback od ljudi in naenkrat začneš dobivati različne koristne nasvete, pomoč, ideje, poslovne priložnosti in pa tudi kritiko (in verjemite, te boste velikokrat še najbolj veseli, saj vas zanima kaj lahko spremenite na bolje!). Če skrivaš svoje ideje in jih ne deliš z nikomer boš počasneje prišel do cilja.

 

Iskreno bi vam lahko predala še ogromno lekcij, za veliko sem jih že slišala…upam, da se me je kaj prijelo, da ne bom želela vseh preizkusiti na svoji koži!

Še vedno pa verjamem, da se lahko iz vsake stvari nekaj naučimo..

 

Uspešne začetke vsem skupaj!

Lea